Amerikaanse aanval op Houthis gaat door, nieuwe aanval in Rode Zee

Francis

 

Amerikaanse troepen voerden op 13 januari om 03.45 uur (Sana’a-tijd) een aanval uit op een Houthi-radarlocatie in Jemen.

“Deze aanval werd uitgevoerd door de USS Carney (DDG 64) met behulp van Tomahawk Land Attack Missiles en was een vervolgactie op een specifiek militair doel in verband met aanvallen op 12 januari, bedoeld om het vermogen van de Houthi’s om zeeschepen aan te vallen, waaronder commerciële schepen,” zegt de laatste update van US Central Command.

Door Iran gesteunde Houthi-militanten hebben sinds 19 november 2023 28 keer geprobeerd schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden aan te vallen en lastig te vallen, aldus de update. “Deze illegale incidenten omvatten aanvallen waarbij gebruik werd gemaakt van ballistische anti-scheepsraketten, onbemande luchtvaartuigen en kruisraketten.”

Bij de laatste aanvallen zei de Britse Maritime Trade Operations op X dat een raket werd afgevuurd op een schip ongeveer 90 zeemijl ten zuidoosten van Aden, Jemen. “De kapitein meldde dat een raket op 400 tot 500 meter afstand in het water was geland en werd gevolgd door drie kleine vaartuigen. De kapitein meldde geen verwondingen of schade.” Schepen is geadviseerd om voorzichtig te varen en verdachte activiteiten aan UKMTO te melden.

De strijdkrachten van het Amerikaanse Centrale Commando voerden, in coördinatie met het Verenigd Koninkrijk en met steun van Australië, Canada, Nederland en Bahrein, op 12 januari gezamenlijke aanvallen uit op Houthi-doelen om hun vermogen om illegale en roekeloze aanvallen op Amerikaanse en internationale schepen voort te zetten te verminderen. commerciële scheepvaart in de Rode Zee.

Houthi’s blijven aanvallen uitvoeren
De Houthi’s, die Sanaa en een groot deel van het westen en noorden van Jemen controleren, zeiden dat bij de eerdere aanval vijf strijders zijn omgekomen, maar zij hebben beloofd hun aanvallen op de regionale scheepvaart voort te zetten. Dat meldde Reuters.

De aanval op de Houthi’s door de VS en bondgenoten lijkt voor meer onrust onder de rederijen te hebben gezorgd, schrijft Lars Jensen in zijn laatste LinkedIn-update.

“Als je naar de live AIS-scheepssporen kijkt voor typen schepen die op weg waren naar een doorvoer, blijkt dat 16 schepen sinds de aanval een U-run hebben gemaakt.”

“Er is nooit een rechte lijn naar een oplossing en misschien zijn de raketaanvallen in Jemen door de VS en Groot-Brittannië het begin van het eindspel in deze crisis, maar op de korte termijn zullen de zaken eerst nog erger worden voordat ze beter worden voor de toeleveringsketens van zeevracht. ”

 

Share This Article
Leave a comment