NASA’s X-59 stille supersonische vliegtuigen uitgerold bij Lockheed Martin’s Skunk Works

Francis

 

De X-59 tijdens de uitrol op  januari 2024. Krediet: NASA

De X-59 maakte zijn officiële debuut bij Lockheed Martin’s Skunk Works in Palmdale, Californië.

NASA en Lockheed Martin rolden het stille supersonische vliegtuig X-59 uit tijdens een ceremonie georganiseerd door hoofdaannemer Lockheed Martin Skunk Works in Palmdale, Californië. “Met behulp van dit unieke experimentele vliegtuig wil NASA gegevens verzamelen die het vliegverkeer radicaal kunnen veranderen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een nieuwe generatie commerciële vliegtuigen die sneller kunnen reizen dan de snelheid van het geluid”, aldus een officiële verklaring van NASA.

De X-59 zoektocht (“Quiet SuperSonic Technology”) is een experimenteel supersonisch vliegtuig dat wordt ontwikkeld bij Skunk Works voor NASA’s Low-Boom Flight Demonstrator-project voor NASA’s Low-Boom Flight Demonstrator-project.

Supersonische vliegreizen verdwenen met het einde van het voormalige Sovjet-supersonische transport Tupolev Tu-144 en de beroemde gezamenlijke Franse en Engelse Concorde SST gebouwd door Aérospatiale/BAC. De Sovjets hadden weinig succes met hun SST-programma, dat drie maanden ouder was dan de eerste Concorde-vlucht, maar slechts operationeel bleef van 1975 tot 1978. De Anglo-Franse Concorde was aanzienlijk succesvoller en vloog commercieel van 1976 tot 2003, toen hij na een lange tijd buiten dienst werd gesteld. tragische crash op 25 juli 2000 op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs, Frankrijk. Destijds bereikte geen van beide programma’s een hoge mate van economische efficiëntie en beide leden onder de beperkingen van traditionele supersonische vluchten.

Nieuwe low-boom-technologie, die werkt door gebruik te maken van een langwerpige romp die de sonische knal (min of meer) dempt, zou ervoor moeten zorgen dat de X-59 met een snelheid van 1,4 keer de geluidssnelheid, of 1500 km per uur, op 55.000 voet kan vliegen en een enorme snelheid kan genereren. stillere sonische dreun dan de ongewenste en potentieel schadelijke “traditionele” luide sonische knallen, die verboden zijn voor commerciële vluchten tijdens vluchten over land.

Vijftig jaar lang hebben de VS en andere landen dergelijke vluchten verboden vanwege de verstoring veroorzaakt door luide, verrassende geluidsgolven op de gemeenschappen beneden. De X-59 is een experimenteel vliegtuig van 30 meter lang en 9,5 meter breed, gevlogen door één enkele piloot, ontworpen om een ​​stillere sonische knal te genereren die binnen aanvaardbare geluidsniveaus moet blijven om de FAA te helpen het verbod op commerciële supersonische reizen over land op te heffen opgelegd in 1973: volgens NASA zal de geluidsdreun die door het nieuwe vliegtuig wordt gegenereerd minder dan 75 waargenomen dB op de grond bedragen, ongeveer een derde minder dan bij de Concorde, die naar verluidt ongeveer 100-110 dB bedroeg.

De X-59 is een uniek experimenteel vliegtuig, geen prototype: de technologieën die op het straalvliegtuig worden gebruikt om de lage giek te bereiken, zijn bedoeld om toekomstige generaties stille supersonische vliegtuigen te beïnvloeden.

De dunne, taps toelopende neus van de X-59 beslaat bijna een derde van zijn lengte en zal de schokgolven breken die normaal gesproken zouden resulteren in een supersonisch vliegtuig dat een sonische knal zou veroorzaken. Door deze configuratie bevindt de cockpit zich bijna halverwege de lengte van het vliegtuig – en heeft deze geen naar voren gericht raam. In plaats daarvan ontwikkelde het Quest-team het eXternal Vision System, een reeks camera’s met hoge resolutie die een 4K-monitor in de cockpit voeden. Het Quesst-team ontwierp het vliegtuig ook met de motor erop en gaf het een gladde onderkant om te voorkomen dat schokgolven achter het vliegtuig samensmelten en een sonische knal veroorzaakten.

“Dit is een grote prestatie die alleen mogelijk is gemaakt door het harde werk en de vindingrijkheid van NASA en het hele X-59-team”, aldus NASA-adjunct-administrateur Pam Melroy. “In slechts een paar jaar zijn we van een ambitieus concept naar realiteit gegaan. NASA’s X-59 zal de manier waarop we reizen helpen veranderen, waardoor we in veel minder tijd dichter bij elkaar komen.”

“Het is opwindend om het ambitieniveau achter Questst en de potentiële voordelen ervan te overwegen”, zegt Bob Pearce, associate administrator voor luchtvaartonderzoek op het NASA-hoofdkwartier in Washington. “NASA zal de gegevens en technologie die we uit deze unieke missie genereren, delen met toezichthouders en met de industrie. Door de mogelijkheid van stil commercieel supersonisch reizen over land aan te tonen, proberen we nieuwe commerciële markten te openen voor Amerikaanse bedrijven en reizigers over de hele wereld hiervan te profiteren.’

 

Nu de uitrol voltooid is, zal het Quest-team verdere activiteiten uitvoeren om de X-59 voor te bereiden op de eerste vlucht, gepland voor later dit jaar: testen van geïntegreerde systemen, motorlopen en taxitesten.

Na de eerste vlucht zal het vliegtuig zijn eerste stille supersonische vlucht uitvoeren. Vervolgens zal het Quest-team verschillende vliegtesten van het vliegtuig uitvoeren bij Skunk Works voordat het wordt overgebracht naar NASA’s Armstrong Flight Research Center in Edwards, Californië, dat zal dienen als basis van activiteiten. Na de succesvolle afronding van de vliegproeven is NASA van plan het X-59-vliegtuig over verschillende steden in de VS te laten vliegen om gegevens te verzamelen over het geluid dat door het experimentele vliegtuig wordt gegenereerd en hoe mensen het vanaf de grond waarnemen. NASA zal die gegevens verstrekken aan de Federal Aviation Administration en internationale toezichthouders.

David Cenciotti is een journalist gevestigd in Rome, Italië. Hij is de oprichter en redacteur van “The Aviationist”, een van ‘s werelds beroemdste en meest gelezen militaire luchtvaartblogs. Sinds 1996 heeft hij geschreven voor grote wereldwijde tijdschriften, waaronder Air Forces Monthly, Combat Aircraft en vele anderen, over luchtvaart, defensie, oorlog, industrie, inlichtingen, misdaad en cyberoorlog. Hij heeft gerapporteerd vanuit de VS, Europa, Australië en Syrië, en heeft met verschillende luchtmachten met verschillende gevechtsvliegtuigen gevlogen. Hij is een voormalig 2e luitenant van de Italiaanse luchtmacht, privépiloot en afgestudeerd in computertechniek. Hij heeft vijf boeken geschreven en aan nog veel meer boeken bijgedragen.

 

Share This Article
Leave a comment